Конференция на 17 декември – програма

публикувано от Мирчо на декември 14, 2011 в Конференции

Вече е готова и програмата за конференцията тази събота. Ще имаме три амбициозни лекции по три различни теми и смятаме, че ще бъдат интересни и полезни на хората, дошли да ги чуят.

Без да фиксираме реда, ето заглавията и кратки описания:

 • „Дизайн на API“, Павел Пенчев
  Павел вярва, че програмните интерфейси, които разработчиците се налага да създават на практика постоянно, са един вид визитна картичка за пред IT света. Библиотеки за връзка със софтуера на партньори или пък модули за вътрешна употреба, или скриптове за колеги от друг отдел на фирмата, всички тези имат общото свойство да изграждат първоначалните впечатления и очаквания както за системата, която ги предлага, така и за хората зад нея. Не е за подценяване и фактът, че добре изграденото API често е от решаващо значение, когато нашия софтуер трябва да бъде избран в конкуренция с други.
  Презентацията ще акцентира на съвети как да направим своите програмни интерфейси по-добри и ще покаже някои от често срещаните грешки в тази област.
 • „HTTP: принципи на кеширането“, Александър Шопов
  Александър ще ни разкаже как HTTP позволява да се прави кеширане, давайки ни възможността по този начин да ускоряваме приложенията си. Той ще ни обясни заглавните части и директивите, които ще са ни нужни за тази цел, а също така ще представи и основни инструменти, с които да изследваме подобренията в производителността.
 • „VoIP телефония. Asterisk“, Станимир Кръстев
  Станимир ще започне от самото начало, запознавайки ни с основните елементи и понятия, свързани с телефонните централи. След това ще поговори за решенията с отворен код и защо неговият избор е бил именно Asterisk.
  В същинската част на лекцията ще научим как в лесни стъпки да си конфигурираме телефонна централа, какви са етапите за внедряване и какви подводни камъни има пред VoIP телефонията. Също така, стига да ни е интересно, ще станем свидетели и на практическа демонстрация.

Очакваме ви тази събота от 13 часа във Франкофонския център на Софийския Университет!

Няма коментари »

Все още няма коментари. Бъди първи!

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Остави коментар

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>