Конференция за месец май

публикувано от Мирчо на май 16, 2006 в Конференции,Конференция за месец май, 2006

Тази събота, 20-ти май, от 13ч., във Франкофонския център на ректората на СУ ще се проведе конференцията за месец май на Линукс за българи.

Тема: „Как да си направим джаджи със свободен софтуер“

Лектори:

 • Антони Райжеков ще говори за dPoint („Точката“) – или как да управляваме мишката си помощта на китайско лазерче за 1 лев.Описание: След успешната реализация на проекта MEDIABOX, екипът изпада в ново безумие. Вдъхновен от филма Minority Report и лошата актьорска игра на Том Круз се ражда проектът dPoint. Първоначално идеята е „интерфейсът“ да се използва за аудио-визуална инсталация, с която да се „рисува“. Идеята е да се създаде лесен начин за дистанционно управление на графичен интерфейс. Използва се лазер, който проектира точка с голям светлинен интензитет върху екрана (на компютър или проектор). Тази точка се следи чрез евтина уеб-камера и координатите й се трансформират в координати на курсора на мишката в компютъра. Така лазерният излъчвател, който се държи от човека (водещ презентация или рисуващ) се превръща в дистанционна мишка. Целта е връзката с компютъра да стане по-естествена.
 • Радослав Колев говори за „Първи стъпки в програмирането за микроконтролери“Описание: Целта на лекцията е да покаже как се прави едно просто устройство базирано на микроконтролер. Всеки който иска да автоматизира своята
  сокоизтисквачка, да си направи сам малък робот, MP3 плейър, електронен термометър, светлинни ефекти или нещо друго е добре дошъл. Няма предварителни изисквания, но съвсем начални познания по електроника и програмиране на „C“ ще са от полза.
 • Мариян Маринов ще говори за „Как да накараме апартамента да говори“
  Целта на лекцията е да покаже как се контролират устройства, използвайки свободен софтуер и софтуер с отворен код и как се взимат решения на уреди, свързани към PC.
 • Лекциите не изискват специализирани или задълбочени познания по електроника или програмиране.

  Входът, както винаги е свободен и отворен за всички!

  3 коментара »

  1. За съжаление няма да имам възможност да присъствам на тази толкова интересна конференция. Надявам се поне да бъде заснета и видеотата да се качат нейде из дебрите на интернет и в частност лекцията „Как да накараме апартамента да говори“. Мерси предварително на цялото общество което е „виновно“ тези прекрасни неща да се случват.

   Comment by Валентин Черноземски — май 19, 2006 @ 10:36 am

  2. Ще се опитаме да излъчваме като адреса на който са достъпни потоците можеш да видиш оттук:
   http://conf.linux-bg.org/index.php?pagename=livecast

   Тествали сме само с mplayer

   Comment by Мирчо — май 20, 2006 @ 11:39 am

  3. Хора, какво става, кога ще се качат материалите от лекциите на майската конференция?

   Comment by PsYcHoCoDe — май 25, 2006 @ 11:58 am

  RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  Остави коментар

  Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>