Конференция април, 2009 – Open Source Hardware (OSH), Physical Computing

публикувано от Мирчо на април 16, 2009 в Конференция 04.2009

arduino

Конференцията този месец ще се проведе на 25.04, събота, на обичайното място – ректората на СУ, франкофонски център. Начало 13 ч.

Темата на конференцията този месец е Open Source Hardware и Physical Computing.  Ще се запознаем с идеите на OSH и Physical Computing,  ще споделим опита си в създаването на софтуерно/хардуерни системи, които реагират на/в аналогова среда, ще говорим за начините и подходите за създаване на такъв хардуер.

„Линукс за българи“ обявява и началото на проекта „Въведение във Physical computing„, свързан с OSH и Physical Computing. Проектът се базира на идеята на Arduino/Freeduino, за отворена, лесна за употреба, достъпна платформа за общуване между компютърни системи и физическия свят. С помощта на платформа като Arduino, лесно могат да бъдат събирани данни от аналогови и цифрови сензори, да се прототипират и изработват системи, които реагират на промени в околната среда. На тези, които намират това за интересна идея, силно се препоръчва сайтът arduino.cc.  На желаещите да реализират такъв проект, ние ще осигурим достъп до информация и евентуално част от необходимия хардуер. Благодарение на нашия отзивчив приятел Радослав Колев, вече разполагаме с няколко броя Freeduino. Идеята е да ги раздадем на мотивирани и креативни ентусиасти, като в замяна те публикуват статия в „Линукс за българи“ за реализацията на своето решение. Всички, които се интересуват, моля пишете на mircho@linux-bg.org с вашите идеи за проект.

На конференцията, лекторите този месец ще говорят за опита си в създаването на софтуерно/хардуерни системи с помощта на Open Source, които са Open Source. Ще говорим за Arduino, възможностите на платформата и възможностите за развитие пред нея.

Лекциите на тази конференция ще са:

 • Physical computing + Open Source Hardware„, представена от Мирчо Мирев.
 • Проектиране на електронно устройство ползвайки свободен софтуер„, представена от Радослав Колев. Той ще говори за възможностите за начертаване на принципна схема, опроводяване на печатна платка и изработка – в домашни условия или поръчка във фирма.
 • Управление на периферия и начини за съгласуване с физически устройства„, представена от Борис Борисов.

5 коментара »

 1. На коя дата ще се състои въпросното събитие? До колкото знам се провежда последната събота на месеца в случая това е 25.04.2009, да разбирам ли че това ще е датата на конференцията?

  Comment by Кристиан Кирилов — април 20, 2009 @ 7:07 pm

 2. Да, конференцията ще се проведе на 25.04.2009. Началото е 13 ч. Мястото е обичайното.

  Comment by Мирчо Мирев — април 21, 2009 @ 9:39 am

 3. Здравейте. Искам да попитам ще има ли запис на конференцията в събота 25.04.2009 г.? Благодаря

  Comment by Стефан Влаев — април 22, 2009 @ 7:22 pm

 4. А дали ще е интересно за хора с -1% знание на тема хадруеар ? Не съм присъствал до сега но изглежда интересно …

  Comment by Деян Данаилов — април 23, 2009 @ 4:57 pm

 5. Постарал съм се да представя възможните решения и за хора с <1% знания за хардуер.
  Или поне да дам какви изисквания трябва да имат към хардуера.
  Ако има време и интерес темите могат да се разширят.

  Comment by Борис — април 23, 2009 @ 5:46 pm

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Остави коментар

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>