Защо да публикуваме проектите си, и защо под свободен лиценз?

Какви са предимствата от това да публикуваме творбите си под отворен лиценз

Най-просто казано - защото си струва. Да разгледаме един примерен сценарий. Ще предположим, че сте подготвили в електронен вид един урок, или пример, или тест. Той стои на вашия компютър, и евентуално го давате на учениците си. Никой друг не знае за него, никой друг не го ползва. Какво би станало, ако го публикувате под лиценз, който да разрешава на другите учители също да го ползват в своята работа? Нека да видим:

1. На него ще попаднат например 1000 учители. 500 от тях ще го намерят за полезен, и ще решат да го ползват в работата си. Значи:

Предимство 1: Спестили сте време за създаването му на 500 човека.

Ако на всеки от тях би му коствало 10 мин. да го създаде, вие сте дарили на другите сумарно около 3 и половина денонощия свободно време. Не е лошо, нали? Ами какво би станало, ако създаването му би им отнело 1 час, или 1 ден? Ами 1 месец?

2. 100 от тези 500 учители решават, че урока може да бъде подобрен, а 10 от тях дори ви пращат писмо с конкретни препоръки.

Предимство 2: Вашият урок сам, без ваше участие се подобрява

Когато публикувате проект под свободен лиценз, вие го правите жив, давате му възможност да се развива. И все пак, понеже вие сте неговия създател, вие контролирате нещата: кои от предложените промени да бъдат приложени и кои не, дали може да бъде променян от други хора или ползван само в оригиналния вид, дали може да се множи да се създават производни продукти на негова база, може ли да бъде разпространяван срещу заплащане или само безплатно, и т.н. Обратно, докато стои на вашия компютър, той е мъртъв: и след 2 години да го отворите, пак ще е същия. Дори по-лошо - вероятно вече ще е загубил актуалност...

3. От всичките 1000 учители на 500 им харесва идеята, а от тях 100 решават да направят същото - да публикуват и те по 1 свободен урок.

Предимство 3: Давате малко, получавате много

Вашият 1 свободен урок се е превърнал в 101 урока, от полза за всички. Изглежда парадоксално, но е факт: ако едно общество е склонно да споделя и да помага, дори една минимална помощ или жест, но направена от мнозина, води до голям ефект. Много благотворителни кампании доказват това. Обратното е на място, където всеки гледа да краде и да ползва наготово. Например: ако имате вещи и активи за 100 лв., и всеки от стоте ви "познати" реши да си вземе от вас нещо малко, например на стойност 1 лв., с колко ще останете на края? Друг пример: имаме 1000 много способни специалиста, но всеки от тях чака някои от другите 999 да направи нещо, което той да ползва наготово - познайте какво ще ползва всеки от тях? Не са ли ви познати тези сценарии и всички произтичащи от тях ефекти? Изберете сами...

А какви са недостатъците?

Е, вероятно представям нещата твърде розови. Няма такова нещо, което няма недостатъци, а само предимства. Нека да разгледаме и обратната страна:

Недостатък 1: Загубено време

Вероятно смятате че ще загубите време? Е, нали така или иначе вече сте загубили времето за създаването на урока? Какво губите тогава? Времето за публикуването му обикновено е несъизмеримо по-малко. Опитайте, и ще видите колко е лесно. Напротив:

Предимство 4: Ще спечелите свободно време

Вместо да загубите, определено ще спечелите време, защото ще ползвате ресурси публикувани и от други потребители, без да се налага да ги създавате сами.

Недостатък 2: Пропуснати ползи

Може би смятате, че давайки го безплатно, ще пропуснете вероятните ползи от него? Да, сигурно е така, но готов ли сте да положите всички усилия за да приведете вашия урок в пазарен вид? Да отпечатате дискове, рекламни материали, да осигурите поддръжка, начин за електронно плащане, и.т.н. Това е съвсем друга парадигма, и уверявам ви, ако тръгнете по нея, освен евентуалните приходи, със сигурност ще трябва и да инвестирате много средства. Обърнете внимание: големи и сигурни разходи, неясни евентуални ползи. Това е бизнес света. Ние ви предлагаме друг модел - малки разходи, сигурни ползи. Така че:

Предимство 5: Спестени разходи и безплатни ресурси

Освен това вие ще спестите от това че ще ползвате чуждите уроци безплатно в работата си. Вие можете да давате частни уроци и консултации, използвайки тези уроци наготово. Вие може да продавате тези уроци на диск, ако авторите им са ви дали това право. Можете да ги отпечатате в книга.

Недостатък 3: Подронен авторитет

Вероятно смятате, че ако публикувате нещо, което не е напълно завършено, ще уроните авторитета си. Практиката показва обратното - ще спечелите авторитет и популярност. Както се казва "на харизан кон зъбите не се гледат". Хората, които ще попаднат на вашия проект, са напълно наясно че нещата не стават лесно и че може да се греши, защото те самите също правят подобни проекти. Но те ще са ви благодарни за времето и усилията, които сте им спестили, и поради това ще са склонни да ви сътрудничат той да стане по-добър. Бъдете сигурни, че:

Предимство 6: Ще спечелите популярност и авторитет

Е, трябва да сме честни. Има и недостатъци:

Недостатък 1: Ще загубите малко от себичността и егоизма си, ще се отворите за света, ще намерите приятели

Това е неизбежен страничен ефект от това да решите да споделите нещо. Какво да се прави, всяко действие носи своите последици. Но, ако все пак сте склонни да се примирите с този недостатък, ако смятате че другите предимства си заслужават - може да опитате. Съвсем безплатно е, и уверявам ви, не боли :-)

В заключение

Е, нека се върнем на аритметиката от началото на статията:

Един свободен урок + малко време = Един подобрен урок + още 100 свободни урока

Не е лошо, нали? Не прилича много на математиката в училище, но е реалност тук: http://bg.wikipedia.org

Какво следва?

Какво следва, това избирате вие! Аз просто исках да ви покажа една потенциална възможност, реализирането на практика на която зависи от вас. И за да не остане всичко в сферата на мечтите, нека за край ви дам няколко последни препратки: