Rails конференция – 27.06.2009

публикувано от Мирчо на юни 21, 2009 в Конференции

В края на юни ще проведем поредната конференция на „Линукс за българи“ (и последната преди лятната ваканция). Темата ще е Rails, като целта ще бъде конференцията да е интересна както за опитни релсаджии, така и за хора които си нямат идея от тези технологии. С акцент върху второто. Събитието ще е от две части. Първата част ще е въведение – в Rails, Ruby и кратък workshop. Втората пък ще бъдат технологии/похвати, които ще са интересни за Rails програмисти.

Ето и списък на лекциите:

Първа част (начало 10, край – около 12 часа)

  • Николай Бачийски – Rails за уеб програмисти
    Николай ще ви въдеде в основите на Ruby on Rails. Какво прави тази техонология толкова апетитна, защо се вдига толкова шум около нея и как изглежда уеб програмирането с нея.
  • Стефан Кънев – Програмиране на Ruby
    Ruby е силно вдъхновен от Perl и Python. Комбинирани са няколко идеи, които правят програмирането на него доста по-различно. За кратко ще се опитаме да ви запознаем с неговите синтактични и идеологични особености.
  • Workshop – създаване на съвсем мъничко уеб приложение пред аудитория. Може би  прост блог, като идеята е да се покаже Rails hands-on.

Втора част (начало 13 – край около 15.30-16 часа)

  • Петьо Иванов – Rails услуги за Rails приложения
    Лекцията има за цел да ви запознае с няколко от най-често използваните managed решения, които помагат при разработката на вашето Ruby on Rails приложение. Самите те също са написани на ruby, което ги прави добри примери и вдъхновение за вашия бъдещ RoR продукт
  • Стефан Кънев – Behavior-Driven Development с RSpec и Cucumber
    Автоматизираното тестване и Test-Driven Development-а (TDD) са най-популярни в Rails обществото. Behavior-Driven Development (BDD) и по-нова идея, която най-често се обяснява като „TDD++“. RSpec и Cucumber са две технологии, които правят това възможно. Лекцията ще покрие целия спектър – от основната идея на автоматизираните тестове (unit tests), през писането им преди кода (test-first development) и чак до идеите на BDD.
  • Валентин Михов – Stubbing and Mocking – прекият път към изолацията на код
    Лекцията има за цел да покаже какво е mocking и stubbing в rails и как могат те да се ползват при тестването на приложения. За целта ще се разгледа библиотеката mocha. Ще се покажат примери от реалния живот за това как можем да изолираме и тестваме определена функционалност в изкуствено създаден контекст по бърз и лесен начин.

В края на конференцията, ако у слушателите са останали сили и въпроси ще завършим с дискусия.

Конференциите са свободни за достъп, започват от 10 ч.

8 коментара »

  1. Нали ще запишете конференцията?

    Comment by Вальо — юни 21, 2009 @ 5:25 pm

  2. Би било много много добре, ако запишете конференцията ?

    Comment by Симеон — юни 23, 2009 @ 2:05 pm

  3. Мда, някои сме в провинция през уикенда и се надяваме на видео…

    Comment by Марио Пешев — юни 24, 2009 @ 12:39 pm

  4. […] Предварителното инфо за конференцията […]

    Pingback by Николай Бекиров » Rails конференция – 27.06.2009 — юни 27, 2009 @ 2:19 pm

  5. Здравейте,

    Като човек, който беше на цялата конференция и се занимава с програмиране почти изключително на Rails и Ruby от около година и половина мога да кажа следните неща:
    Много добра конференция и представяне особено на Николай Бачийски (ще да е – бях в малко неконтактно настроение и не се запознах с никой, за което вече страшно съжалявам). Презентациите бяха доста добри и свежи, но лично аз се надявах на нещо за по – напреднали.
    Определено е много трудно да се представи една технология като Rail за толкова кратко време и като че ли това беше най – голямия проблем.
    Струва ми се, че хората които бяха дошли да разберат дали Rail е за тях и защо се говори толкова за тази технология, защо я наричат едва ли не революционна, защо се появиха толкова RoR клонинги за всички езици, защо IBM DeveloperWorks писаха година и нещо почти само за Rails и т.н., не можаха да намерят правилния отговор и не успяха да разберат доста неща. Струва ме се, че хората останаха с впечатлението, че в най – тривиалните и прости случаи Rails работи, но нищо по advanced не може да се направи – освен по познатите на всички начини.
    В желанието си да представят нещата безпристрастно, презентаторите изкараха на яве много от проблемите на Rails и Ruby – като по – лошия перформънс – без да обърнат внимание на факта, че това са неща, по които се работи активно и най – вероятно в Ruby 1.9 и следващите версии на Rails тези въпроси ще стоят по съвсем различен начин. Все пак и Ruby и RoR са сравнително млади.
    Лично аз, когато попаднах преди време на Ruby & RoR, толкова се изкефих и запалих, че направо ме сърбяха пръстите да започна да създавам нещо с тези технологии, и това е съвсем нормално като се има в предвид, че тези технологии са измислени с идеята да направят програмиста по – щастлив, продуктивен и най – вече да се забавлява докато пише. Когато преди време попаднах на човек, който не се изкефи на RoR (по 1 или друга причина), направо не можах да го повярвам. Подозирам обаче, че в желанието си да представят нещата от всички страни, презентаторите наблегнаха повече на някои дребни проблеми за сметка на някои от най – маниашките фийчъри на RoR, в резултат на което едва ли някой от хората, които не се занимават вече с Rails са се запалили по тези технологии, което е жалко!
    Нека презентаторите не ме разбират погрешно – едва ли аз бих се представил по – добре, а за всички останали – не се разочавовайте! Както Rails, така и Ruby са изключителни! С тях могат да се направят жестоки неща. За мен това са технологии, в които са заложени годините еволюция на (уеб) програмирането и които правят бързото и качествено създаване на софтуер възможно и забавно. Все пак една от идеите на Ruby && RoR обществото (или поне част от него), е че за писането на добър софтуер е по – важна не спецификацията, а имплементацията и това, че един продукт написан с удоволствие и любов е много по – добър от някой създаден с подхода, при който някакви отегчени гурута пишат SRS-та и ги дават на Китайците ;-).
    Както и да е, нямам много време за писане, но искам да посъветвам всички да погледнат сериозно на тези технологии – няма да съжалявате – напротив. За нас (като фирма/бизнес модел и т.н.), това, че използваме RoR е едно от най – големите ни предимства и едва ли щяхме днес да бъдем където сме, ако не ползвахме Ruby & Rails.
    За всички, които се интересуват, ето един незаменим (поне за мен) линк:
    Ruby and Rails EBooks

    Comment by Борислав Димитров — юни 28, 2009 @ 6:15 pm

  6. А има ли някъде качени презентациите?

    Comment by Георги Славов — юли 1, 2009 @ 1:59 pm

  7. […] Предварителното инфо за конференцията […]

    Comment by Myrna Beard — декември 24, 2010 @ 4:53 am

  8. Нали ще запишете конференцията?

    Comment by Luann Potts — декември 24, 2010 @ 8:19 am

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Остави коментар

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>