Проект СЕЛФ – 10 февруари, 2008г.

публикувано от Мирчо на февруари 1, 2008 в Конференции

Първата международна конференция, организирана съвместно от Интернет общество – България, Линукс за Българи и Проект СЕЛФ ще се проведе на 10 февруари, 2008г. Този път, конференцията е по-официална и по този повод Френският културен институт любезно ни предоставят залата си на ул. „Дякон Игнатий“ 2 (до пл. Славейков). Конференцията е посветена на свободния достъп до наука и знания, свързани със свободния софтуер и отворените стандарти, което ще бъде и акцент в презентациите на чуждестранните лектори.

Целта на конференцията е да инициираме и създадем условия за диалог между представители на образователните институции за възможностите и ползите от свободния софтуер и софтуера с отворен код като част от образователната програма, а също и да получат информация за използване на свободни обучителни ресурси и материали, които могат да се използват в учебната програма по информационни технологии. Надяваме се да помогнем да се създаде конструктивен диалог и отношения на подкрепа между академичната общност и общността на свободния софтуер в България.

Във втората част от конференцията е предвидена среща – дискусия с представители на държавната администрация по въпросите, свързани с използването на свободен софтуер и софтуер с отворен код в административните структури на държавата – диалог, иницииран от министър Василев през декември, 2007г. Същият диалог, който трябваше да повлияе на избора на софтуерни лицензи за държавната администрация, което ни кара да искаме да си поговорим как се харчат пари за софтуер в държавната администрация. Предвидили сме няколко презентации, които да покажат какво е отношението по света от страна на администрациите към свободния софтуер и отворения код и къде са внедрени такива решения.

SELF – акроним от Свободна наука, образование и обучение (Science, Education and Learning in Freedom) – е централизирана платформа, в която участниците ще могат да свободно да създават, редактират и споделят качествени обучителни и образователни материали за свободния софтуер и отворените стандарти, като с помощта на общността, тези материали ще стават все по-подробни и насочени към специфични академични нужди.

За времето на конференцията можете да видите календара

2 коментара »

  1. Oт колко часа ще е?

    Comment by Богомил — февруари 8, 2008 @ 5:16 pm

  2. […] предстоящата международна конференция на проекта СЕЛФ в София, работната група ще изнесе […]

    Pingback by Предстояща презентация на Лаптоп за всяко дете в София — ноември 13, 2008 @ 1:33 pm

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Остави коментар

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>