Конференция на 16.01.2005

публикувано от Мирчо на януари 18, 2005 в Конференция 01.2005

Здравейте,

С малко закъснение публикуваме и малко по-подробна информация за предстоящата конференция на Линукс за българи.

Първо малко организационна информация.

Място на конференцията: СУ „Св. Климент Охридски“.

Конференцията ще се проведе отново със съдействието на Френския културен институт в зала в ректората на Софийския университет, в неделя 16.01.2005. В неделя достъпът в сградата е възможен само през един вход – този откъм вътрешният двор на ректората. На входа има охрана, която ще ви упъти към залата. Споменете, че идвате за конференцията на „Линукс за българи“. А за тези, които познават ректората, залата се намира на четвъртият етаж на ректората северното крило (откъм спирката на 280) на мястото където преди имаше кафене.

Начален час на започване: 10.00 ч..

Денят и часът на започване, макар и неудобни за някои от хората желаещи да посетят събитието, е компромис, който трябваше да направим. (Ние се съобразяваме със зала, домакини, лектори, повечето желаещи и т.н. :))

Преди да публикуваме и кратка информация за предстоящите лекции, искам да ви подсетя, че идеята ни е тези лекции да се превърнат в месечно събитие. Така че дори и да сте изпуснали възможността да посетите или да кажете нещо този месец, очакваме ви следващия.

Следва и едно не много кратко описание на предстоящите лекции.

  • Славей Караджов: „Да полафим с Laffer“

    Laffer e уеббазирана програма за обмяна на бързи съобщения по ICQ, MSN, AOL, Yahoo мрежите. Laffer е написан на HTML и JavaScript, използва DOM 1,2 и PHP. В момента с Laffer може да разменяте текстови съобщения, да извличате и визуализирате списъка с приятели и да виждате кога даден потребител е на линия.

    Засега не се планира да може да обменяте файлове, аудио или видео информация.

    Всъщност Laffer е много повече. Той се състои от две основни части – Laffer уебклиент и IM Proxy сървъра.

    Laffer уебклиентът е HTML приложение, използващо JavaScript и DOM. Не го бъркайте с Java аплет или Flash приложение. За своята работа уебклиентът използва PHP и MySQL за база от данни. Уебклиентът в момента предлага възможност за използването на интерфейса на различни езици. Към момента се поддържат преводи на български и английски език.

  • Никола Антонов: „Въведение в RSBAC“

    RSBAC (Rule Set Based Access Control) е „кръпка“ към ядрото, добавяща различни модели за достъп и контрол над системата, които са способни да превърнат Линукс в изключително защитена среда, без да се накърни функционалността. В лекцията са предвидени различни и демонстрации. Лекцията е предназначена за системните администратори, които искат повече сигурност за своите системи, но също и за всички любопитни потребители, които търсят начини да направят компютъра си непробиваема крепост.

    Разбира се, ще разкажем и за историята на експеримента от миналия месец, при който оставихме машина с RSBAC на публичен достъп с цел да бъде компрометирана.

  • Мариян Маринов: „Инсталиране и конфигуриране на BIND 9 в Chroot“

    Представяне на технологията „Chroot“ нейните предимства от страна на сигурността. Защо е нужно BIND да бъде в chroot jail. Обяснение на инсталацията и конфигурирането в Chroot. Ще се задълбае повече над „Chroot“, отколкото на самото конфигуриране на BIND. Естествено ще бъде показана и минимална конфигурация на BIND.

  • Пейо Попов: „PKI (Public Key Infrastructure): същност и необходимост“

    Цел на лекцията е да представи накратко проблемите, които пораждат нуждата от PKI. Ще бъдат разгледани накратко начините за удостоверяване на идентичност, цялост, произход и време извън света на компютрите и Интернет. Други акценти: криптографията като начин да бъдат решени тези проблеми; логически части на PKI и дейностите които извършват; йерархични връзки на доверие. Лекцията е предназначена за незапознати с PKI или тези, които биха скали да си припомнят теоретичното обосноваване на нуждата от такава структура.

Няма коментари »

Все още няма коментари. Бъди първи!

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Остави коментар

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>